Cod NC: 5122.2.1

Descrierea ocupaţiei:

  Bucătarul realizează preparate culinare după diferite reţete care să satisfacă exigenţele consumatorilor. În acest scop, el se ocupă de pregătirea produselor alimentare pentru gătit. Măsoară cantităţile necesare, le amestecă progresiv conform reţetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. După ce preparatele culinare au fost pregătite, urmează împărţirea lor în porţii.

  Bucătarul utilizează în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte şi masini cu ajutorul cărora transformă alimentele în preparate culinare. Ca unelte şi masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate:
  - cuţite, satârul, robotul de bucătărie, maşini de curăţat şi de tăiat zarzavat, maşini de tocat, maşini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.
  

Unităţile de competenţă dobândite:

      • Comunicarea la locul de muncă
      • Desfăşurarea muncii în echipă
      • Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
      • Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
      • Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei
      • Prevenirea poluării mediului
      • Întocmirea documentelor specifice
      • Pregătirea antreurilor calde şi reci
      • Pregătirea fripturilor
      • Pregătirea gustărilor calde şi reci
      • Pregătirea mâncărurilor din carne
      • Pregătirea mâncărurilor din legume,orez,ouă, paste făinoase
      • Pregătirea preparatelor lichide
      • Prepararea dulciurilor (deserturilor)
      • Prepararea fondurilor glace
      • Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare
      • Realizarea acţiunilor de supervizare şi control
      • Realizarea aluaturilor de bază
      • Realizarea salatelor
      • Realizarea sosurilor

Desfăşurarea cursurilor:

      • 180 ore de instruire teoretică
      • 540 ore de pregătire practică
      • durata totală: aproximativ 6 luni

Acte necesare:

      • act de identitate (buletin, carte de identitate)
      • certificat de naştere
      • certificat de căsătorie (dacă este cazul)
      • diploma de studii
      • adeverinţă medicală de la medicul de familie în care să fie precizat “apt pentru a urma cursul de bucătar”

Standardul ocupaţional ... SO Bucătar

Galerie de imagini din perioada desfăşurării cursurilor: